Zondag twee in Indonesië…

Door: Antonie

Blijf op de hoogte en volg Antonie

20 Augustus 2007 | Indonesië, Sentani

Hoe gaat een zondag in de Gereformeerde Gemeente van Papua? Gistermorgen zijn we naar de kerk geweest in Abepura, een kerk die is gesticht door dominee Kuijt. Niets tegen de Internationale kerk hier, maar deze kerk heeft toch meer overeenkomsten met een dienst in Nederland, alhoewel ik de preek niet kon verstaan. Maar na driftige taalstudie moeten we toch een eind komen, omdat de preken wat makkelijker zijn dan in Nederland.

We werden uitgenodigd door Jette Flipse, die voor de ZGG werkt in Pass Valley, die in Sentani was om de twee nieuwe juffen op te halen. Zie de voorlaatste Paulus..

Hoe gaat dan een kerkdienst in de kerk daar?

De dominee en kerkenraad komt binnen, waarna de gemeente gaat staan om votum en groet te ontvangen. Daarna zingen, (Indonesische psalmen op Nederlandse psalmmelodieën, ritmisch), Bijbellezen, gebed, preek, zingen, dankgebed, mededelingen van de kerkenraad en zegen. Heel in het kort. Praktisch net als in Holland, met twee verschillen: Er zitten heeeel kleine kinderen in de kerk en het is iets warmer. Maar ook daar heb ik mensen zien knikkebollen.

De preek ging over Hebreeen 4 vers 14-16, vooral dat we met vrijmoedigheid moeten gaan tot de troon der genade, maar dat dat alleen kan door het geloof.

Na de dienst zijn we te gast geweest bij Jette, Mieneke en Janita, waar we ’s middags een preek geluisterd hebben van dominee Westerink, over de droefheid naar God en de droefheid naar de wereld.

Tja, wanneer je een dag later zo’n zondag overdenkt kun je niet anders zeggen dan dat het een heel groot voorrecht is dat je bijna in een zelfde sfeer kerk kunt houden, op twee totaal verschillende plaatsen.

Mijn verkoudheid is weer een heel stuk over, nog wel wat hoesten, maar dat wordt ook wel minder. Vorige week niet zo heel veel gekke dingen gedaan, zodat de berichten een beetje kortere zijn. De komende week gaan we ons weer een beetje in het straatleven van Sentani en omstreken storten, en dan zullen we wel weer wat meer te beleven hebben.

Voor nu een hartelijke groet, en laat es wat van je horen. Nogmaals: berichten op dit weblog zijn hartelijk welkom, maar wil je iets persoonlijks kwijt, stuur dan een berichtje naar abeens@solcon.nl.

Hartelijke groeten uit Sentani!

• 20 Augustus 2007 - 08:33

Esther En Maarten:

Hey Papua,

Gaaf om al die belevenissen te lezen. Je hebt het zo te merken dik naar je zin. Onze vakantie zit er helaas (zowat) al weer op. Kun je daar nog een beetje mooi vissen of zijn het allemaal blauwe vinvissen en inkthapvissen?? Zit er verder nog een Bert en Driek in de buurt??

Groetn,

Esther en Maarten

• 20 Augustus 2007 - 19:31

Pa En Ma:

Dag Antonie,

Onderweg naar en van de kerk vroegen weer meerdere mensen naar je. Dat doet jou en ons goed. Hartelijke groeten van de familie G. Kloosterman uit de Jan van Nassaustraat en van Evelien van Dijk. Ik zie je fronsen. . . Als ik zeg dat dat Evelien van Bertus van Bas van Alte is, zal het kwartje wel vallen.

Groet,
    Pa en Ma