Kerstfeest...
Door: Antonie
Blijf op de hoogte en volg Antonie
24 December 2007 | Indonesië, Wamena
Nog een paar minuten, dan is het kerstfeest anno 2007. Volgens de geleerden 1010 jaar geleden dat er een langverwacht wonder gebeurde, in een wereld die niet slechter was dan de wereld waarin wij nu leven. Een wonder, het begin van een weg die leidt van een donkere wereld naar het enige ware Licht. Feest van het licht. Feest om de geboorte van Christus.
Zomin wij het wonder kunnen bevatten dat Christus naar deze aarde gekomen is, zomin kunnen wij dat op aardse manieren uitbeelden. Ook al wordt dat overal om ons heen gedaan. Kerststallen, harde (en vaak Godonterende) kerstmuziek, kerstbomen, het kan allemaal niet mooi genoeg. En van deze gebruiken weet ik inmiddels alles van. Ik wordt elke nacht wakkergehouden door rappers of hardrockers die het Evangelie wensen te verkondigen, in het Indonesisch, uit een schetterende luidspreker aan de overkant van de straat. Onze honden mogen op die hoek van het terrein normaal niet blaffen, omdat een moeder slapen moet, maar deze muziek mag wel...
Nee, je moet het in het verband zien. De Christus werd geboren, om 33 jaar later weer te sterven. Hij werd geboren, het Brood des Levens, in Bethlehem, het Broodhuis, om voor mensen te sterven die bij brood alleen niet zullen leven. Verbanden, daar gaat het om. Is er ook een verband tussen mij en Hem, of tussen u en Hem? Of zijn het alleen de kaarsjes, de kerststukjes op tafel, en die rollade?
Hier zal het kerstfeest niet veel anders zijn dan in Nederland. We gaan naar de kerk, we denken na over het onbegrijpelijke Kerstwonder, en om ons heen zijn heel veel mensen die elkaar de holle woorden “Vrolijk Kerstfeest” toeroepen. Alleen het weer is een verschil, het zal hier rond de 25 graden zijn, en bij u is het alleen in de huiskamer dezelfde temperatuur.
Ondertussen denkt u dat ik slecht gestemd ben vandaag, dat ik in de put zit, dat ik door de kerstbomen het bos niet meer zie, dat ik... vul maar in. Nee, niet waar. Ik ben gaan nadenken. Ik dacht na over de vraag: “Wat kan ik tegen mijn lieve familie, mijn allerbeste vrienden, mijn buren, de ganse gemeente en alle andere mensen die meeleven zeggen vanuit een land, 12.000 kilometer ver weg?”
Het volgende: Ik hoop en bid dat God deze kerstdagen, en alle dagen die erna komen, gebruiken wil om de Christus in uw en mijn hart geboren te laten worden. Daarnaast wil ik u allen oproepen tot gebed. Bidt niet alleen voor de kerken in Papua, maar over de hele wereld, waar het blijde Evangelie verkondigd wordt, en bid voor de zendings- en ontwikkelingswerkers, die ver van huis en haard hun werk doen.
Als laatste wil ik iedereen ontzettend hartelijk bedanken voor alle kaarten, brieven, pakketten, mails, reacties op dit weblog, en alle andere blijken van medeleven. Het heeft me goed gedaan.
God zegt: “Ik ben”
Het Licht der wereld zegt: “Het Leven”
Het Leven stierf,
Opdat sterfelijken eeuwig leven.
Het Woord werd Vlees
Om het vlees Zijn Woord te geven.
Want Hij zei:
“Geloof in Mij, en gij zult eeuwig leven.”
24 December 2007 - 16:21
Johanna Kolk:
Ik wens je Gezegende Kerstdagen en een
Voorspoedig Nieuwjaar.
Leuk om van al je belevenissen daar op de hoogte te blijven.
groeten,
Johanna en Familie Kolk -
24 December 2007 - 17:41
Hans Zw:
Antonie,
Ook ik wens je Gezegende Kerstdagen toe, en een voorspoedig Nieuwjaar!
Groeten,
Hans -
24 December 2007 - 17:53
Bert & Josien Boll:
Dag Antonie,
Ook van ons gezegende kerstdagen en al het goede toegewenst voor het nieuwe jaar.
Nu het richting het nieuwe jaar gaat, begint voor jou waarschijnlijk ook het aftellen tot het moment dat je weer naar huis hoopt te komen, of ehh ... denk je daar voorlopig nog maar niet aan.
Een hartelijke groet van
de bollino's.
24 December 2007 - 17:53
Wim & Annemieke:
Beste Antonie,
We wensen je goede Kerstdagen en het allerbeste voor in het nieuw jaar.
Hartelijke groet,
Wim & Annemieke -
24 December 2007 - 18:48
De Buren :
Antonie,
't Zal wel een bijzondere gewaarwording zijn om de kerstdagen onder zulke temperaturen mee te maken. We hebben je laatste afleveringen weer met veel belangstelling gelezen. We wensen je : gezegende kerstdagen en een voorspoedig 2008.
Bewoners Panta Rheï -
24 December 2007 - 18:53
Maartn & Esther:
Dag Antonie,
Hele goede kerstdagen toegewenst en een voorspoedig 2008.
Groet,
Maarten en Esther -
24 December 2007 - 19:03
Pieter Beens:
Hoi Antonie
Dank je wel voor je bezinning in een bruisende wereld en op het bruisende www. Jij ook gezegende Kerstdagen toegewenst en een voorspoedig 2008, waarin we elkaar weer live mogen ontmoeten.
Hartelijke groet,
Pieter -
25 December 2007 - 17:12
Arjan:
Goede dagen en het allerbeste voor het nieuwe jaar!
Groet,
Arjan -
26 December 2007 - 11:06
Fam.de Vries:
wensen jou ook van deze kant,
Gezegende Kerstdagen en een Voorspoedig Nieuwjaar.
Groeten, Familie de Vries -
27 December 2007 - 17:59
Fam E.timmerman:
de beste wensen toegewenst voor het nieuwe jaar.
27 December 2007 - 19:51
Familie Bas Post:
Antonie
van harte Gods onmisbare zegen toegewenst voor het nieuwe jaar. en bij alle werkzaamheden de kracht en de wijsheid. -
27 December 2007 - 21:30
Familie Huisbrink:
Ha Antonie,
Je maakt daar heel wat mee, gezien je verhalen!
Hoe waren de kerstdagen? Heb je Genemuiden niet nog een beetje gemist? Het zal toch zeker wel anders zijn dan hier!
We wensen je een hele goede jaarwisseling en nog een gezegende tijd in Papoea!
Groeten fam. Huisbrink, Koppel -
28 December 2007 - 12:54
Jennie Bijl:
hallo anthonie, ik wens je een prettige jaarwisseling en een reislustig 2008!
leuke email had je naar de ijsselhallen gestuurd, vertelde daar dat ik 9januari naar indonesie vertrek, de jongens gelijk van moet je tegen anthonie vertellen dan vliegt hij wel naar je toe!
volgens mij hebben ze geen idee hoe ver papoua van bali af ligt.
begrijp dat je in februari weer naar nederland komt en weer bij de hallen komt werken, zie je daar dan wel en zal nog wel vele verhalen te horen krijgen van je, groetjes en geniet nog maar van de tijd in indonesie, jennie -
28 December 2007 - 13:36
Jan En Gerrie Sterk:
Hallo Antonie
Veel heil en zegen voor het nieuwe jaar toegewenst en nog een goede tijd daar.
28 December 2007 - 13:57
Bas Kloosterman:
Dag Antonie..
Wij wensen je een goed jaar wisseling toe..
Tog wel leuk om je verhalen zo te lezen!
Groeten fam W.Kloosterman -
28 December 2007 - 17:02
Oom Henk&tante Ria:
Dag Antonie,
We wensen je van harte een goede jaarwisseling, en al het goede toe in het nieuwe jaar. Hartelijke groeten, van ons allemaal.